Κλέαρχος Κορκόβελος

Τσίμπαλο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δέκα ετών παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού βιολιού με τον Γ. Σταλήμερο. Η αγάπη του για τον λαϊκό πολιτισμό τον ώθησε να ασχοληθεί (από το 1993) με τη δημοτική και τη λαϊκή μουσική. Διδάχτηκε δύο χρόνια σαντούρι στη σχολή του Αριστείδη Μόσχου. Στη συνέχεια, κοντά στον μουσικό, δάσκαλο και οργανοποιό  Αλέξανδρο Γκαραβέλη (1914 – 2001) γνώρισε το κύμβαλο .

Ο Κλέαρχος Κορκόβελος είναι σήμερα ο ικανότερος δεξιοτέχνης του κυμβάλου στην Ελλάδα. Είναι ο μόνος νέος μουσικός που ανακάλυψε, μελέτησε και ερεύνησε την τεχνική και την ιστορία ενός οργάνου με μεγάλη παρουσία στην ελληνική μουσική από τα τέλη του 19ου αι. Είναι φυσικός και μοναδικός άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης σχολής Ελλήνων μουσικών (Γιάννης Λειβαδίτης, Παναγιώτης Αϊβαλιώτης, Σπύρος Στάμου, Φραγκίσκος Γαζής, Κώστας Κανούλας, και άλλων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών). Η έρευνα της τεχνικής και της ιστορίας του παλαιού αυτού οργάνου στην Ελλάδα τον ώθησε, από το 2001 έως σήμερα, να ταξιδεύει και να διδάσκεται συνεχώς κοντά σε Ούγγρους και Ρουμάνους δεξιοτέχνες (με το Leonard Iordache, γιο του μεγαλύτερου Ρουμάνου δεξιοτέχνη Τοni Iordache [1924 – 2001], με τον Οkros Oszkar, σολίστα της διεθνούς φήμης εκατονταμελούς ορχήστρας τσιγγάνικων βιολιών της Βουδαπέστης και άλλους). Μάλιστα, ο Ο. Oszkar τον αναγνώρισε ως ένα μεγάλο ταλέντο, μία ξεχωριστή προσωπικότητα, με ιδιαίτερη φιλοσοφία παιξίματος και χρώμα.

Ο Κλέαρχος Κορκόβελος εκτελεί πάντα με ένα κύμβαλο μοναδικό στον ήχο, κατασκευασμένο στα 1933. Πρόκειται, για ένα πραγματικό κειμήλιο της ελληνικής λαϊκής μουσικής και οργανοποιίας, που παρέλαβε και διέσωσε ο ίδιος. Πρόκειται, κατά γενική ομολογία μουσικών, οργανοποιών και ηχοληπτών για το τελειότερο ηχητικά κύμβαλο στον Ελλαδικό χώρο, που είναι ακόμη σε χρήση.

Εκτός από δεξιοτέχνης, ο Κλ. Κορκόβελος είναι ο μοναδικός δάσκαλος του οργάνου στην Ελλάδα που μπορεί να μεταδώσει στον μαθητή όλες τις απαραίτητες γνώσεις τεχνικής. Η άρτια γνώση του οργάνου, η μεγάλη διδακτική του εμπειρία και η ολόπλευρη μόρφωση και παιδεία του (απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) τον κάνουν ίσως τον τελειότερο παιδαγωγό.

Το 2005 συμμετείχε σε σεμινάριο κυμβάλου που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία, οργανωμένο από τη σολίστ και καθηγήτρια στην Ακαδημία Τεχνών της Banska Bistrica της Σλοβακίας, Victoria Herencsar και έλαβε μέρος στο τελικό κονσέρτο του σεμιναρίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, συμμετείχε στην 8η Διεθνή Συνάντηση για χορδόφωνα κρουστά όργανα στην Κίνα (8th International Cimbalom Congress, Πεκίνο). Στην τελευταία, εκτός από το πρόγραμμα που εκτέλεσε, έδωσε και σχετική διάλεξη για τα χορδόφωνα κρουστά στον Ελλαδικό χώρο (Sandouri and cimbalom in Greece, 1890 – 1960. Performers and accompaniment style in the old recordings).

Τον Μάρτιο του 2006 μαζί με την πιανίστρια Γιούλη Βεντούρα, οργανώνει τη συναυλία «Εκλεκτικές συγγένειες» (για κύμβαλο και τσέμπαλο – harpsichord), στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος». Στη συναυλία αυτή εκτέλεσε σονάτες της εποχής baroque, κάτι ολότελα πρωτοποριακό για τα δεδομένα του οργάνου του στην Ελλάδα.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε εκδηλώσεις και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα (Γ. Κωτσίνη, Θ. Γεωργόπουλο, Μ. Αχαλινωτόπουλο, Αλ. Αρκαδόπουλο, Ν. Καρατάσο, Στ. Κουσκουρίδα, Κυρ. Γκουβέντα, Παν. Λάλεζα, Β. Σερμπέζη, Β. Δημούδη, Χ. Ζώτο, Κ. Δοϊτσίδη, Στ. Μπόνια, κ.α.).
Συμμετείχε επί 3 συναπτά έτη (2006, 2007 και 2009) στο “Οδοιπορικό στην Ελληνική Παράδοση” (3ο, 4ο και 5ο Οδοιπορικό) που διοργάνωσε ο Όμιλος Unesco Noμού Πειραιώς και Νήσων (club for Unesco of the department of Piraeus and Islands).

Το 2007, έλαβε μέρος, μαζί με την ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων, στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ στη Σαγκάη («China Shanghai International Arts Festival») στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία του πολιτιστικού έτους της Κίνας με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

Έπαιξε στη συναυλία «Σ΄ όλους τους τόπους πήγα..» – ανθολογία δημοτικών τραγουδιών, από τις δύο μουσικές συλλογές του μουσικού και συνθέτη Βασ. Κασούρα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τον Νοέμβριο του 2008, καθώς και στη συναυλία «τα μουσικάντικα» (η τέχνη των πρωτομαστόρων της παλιάς παραδοσιακής ορχήστρας) που δόθηκε επίσης στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τον Ιανουάριο του 2009, με καλλιτεχνική διεύθυνση του Γ. Κωτσίνη και κείμενα και επιμέλεια του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Παπαδάκη.

To Μάϊο του 2008 συμμετείχε στη συναυλία «Εγνατία, μουσικό ταξίδι από τα Γιάννενα στην Πόλη» υπό την αιγίδα των Ελευθερίων 2008 στην πόλη της Κομοτηνής, με τη συμμετοχή του Β. Σερμπέζη, του Σ. Σινόπουλου και της Κ. Παπαδοπούλου.




Επικοινωνήστε μαζί μας!

Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!