Η σχολή “Εν Ωδαίς”

Ο λόγος για τη Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής “Εν Ωδαίς”. Μιλήστε μας για το σκεπτικό γύρω από την δημιουργία της.

Η Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής “Εν Ωδαίς” ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της Σχολής είναι η αξιοποίηση του σημαντικότατου αρχείου που άφησαν ως καρπό του έργου τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Βύρωνα – Καισαριανής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που προωθεί την έρευνα, την προβολή και τη διδασκαλία της ελληνικής μουσικής, των παραδοσιακών οργάνων, της βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής και εν γένει του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη βιωματική συμμετοχή σε αυτόν.

Ποιά η ανταπόκριση αυτής της πρωτοβουλίας από τους κατοίκους της περιοχής;

Η Σχολή δραστηριοποιείται εδώ και 10 περίπου χρόνια.  Από την πρώτη στιγμή παρατηρήσαμε την έλλειψη ενός τέτοιου φορέα ο οποίος θα μεταφέρει μέσα από μία γόνιμη διαλεκτική στην κοινωνία του «σήμερα» ήθη, έθιμα, αξίες και προβληματισμούς του «χθες» με εφαλτήριο τα παραδοσιακά – δημοτικά μας τραγούδια και την εκκλησιαστική – βυζαντινή μουσική.

Η ανταπόκριση χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Εκείνο όμως, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, έχει να κάνει με το φάσμα των ηλικιών που μας προσεγγίζει. Τόσο οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες έχουν και βιωματική σχέση ως απόγονοι των Μικρασιατών προγόνων μας με αυτήν την παρακαταθήκη, όσο όμως και οι νεότερες ηλικίες, οι οποίες διψούν σε πείσμα των καιρών για γνήσια πληροφορία κοντά σε έμπειρους και καταξιωμένους δασκάλους, εκδηλώνουν  ενδιαφέρον.

Τα τελευταία χρόνια η Σχολή έγινε γνωστή μέσω εξωστρεφών εκδηλώσεων τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στην επαρχία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έρθουν κοντά μας και νέα μέλη με τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες για τη συνέχεια της μουσικής μας κληρονομιάς.

Τί είδους τμήματα λειτουργούν στη Σχολή σας και ποιές άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνονται;

Το εκπαιδευτικό έργο συνιστά τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του “Εν Ωδαίς”. Διδάσκονται –και μέσω Skype σε ολόκληρο τον κόσμο– βυζαντινή μουσική, φωνητική, όλα τα παραδοσιακά μας όργανα, θεωρητικά της ελληνικής μουσικής. Επίσης, λειτουργούν παιδικά τμήματα μουσικής προπαιδείας, όπου τα παιδιά γνωρίζουν- μέσα από το παιχνίδι- την ομαδικότητα, το τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική. Παράλληλα, η ομάδα των δασκάλων μας οργανώνει μουσικά εργαστήρια για παιδιά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και συλλόγους. Επίσης, από το 2010 έχει καταρτιστεί και λειτουργεί πολυμελής χορωδία παραδοσιακής μουσικής και μόλις πριν δύο χρόνια μαθητές και καθηγητές της Σχολής δημιούργησαν πρότυπο χορό βυζαντινής μουσικής. Επιπλέον, μέσα στους στόχους και τις δράσεις μας  εντάσσεται και η προβολή των προσπαθειών και της εξέλιξης των μαθητών μας μέσα από σχετικές εκδηλώσεις που ενισχύουν το συλλογικό πνεύμα και τη βιωματική συμμετοχή.

Ωστόσο, εκτός από το ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της διδασκαλίας, περιλαμβάνονται και δραστηριότητες ερευνητικού χαρακτήρα. Η Σχολή συλλέγει λαογραφικό υλικό μέσω της συστηματικής ψηφιοποίησης  μουσικών αρχείων, οργανώνει λαογραφικές αποστολές, ενώ προάγει την έρευνα συνεργαζόμενη με ειδικούς ερευνητές. Κύριο μέλημα της Σχολής είναι ο πλούτος του αρχειακού και ερευνητικού αυτού υλικού να καταστεί προσβάσιμος σε ολόκληρη την κοινωνία. Ήδη έχει  προγραμματίσει σειρές εκδόσεων –ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας, μεθόδους διδασκαλίας, μελέτες κ.λπ.,  που αφορούν τόσο στη μουσική όσο και γενικότερα στον ελληνικό πολιτισμό.

Φωτογραφικό Άλμπουμ της Σχολής ¨Εν Ωδαίς¨