Ο Αχιλλέας- Απόστολος Τίγκας γεννήθηκε στο Βόλο το 1984. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε σπουδές στην κλασική ευρωπαϊκή και στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Είναι πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος Αρμονίας του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατεύθυνση παραδοσιακής μουσικής, ειδίκευση νέυ. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο Istanbul Technical University, τμήμα Μ.Ι.Α.Μ. (Center for Advanced Studies in Music) με ειδίκευση στην ερμηνεία της οθωμανικής μουσικής στο νέυ και διδάσκοντα τον περίφημο δεξιοτέχνη νεϋζέν Dr. Suleyman Erguner. Από την άνοιξη του 2014 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Μουσικών σπουδών, τομέας Βυζαντινής μουσικολογίας. Μελετά στη διατριβή του τα στοιχεία εκείνα της οθωμανικής μουσικής που ενυπάρχουν στη μεταβυζαντινή μελοποιία και την όσμωση μεταξύ των μουσικών συστημάτων των μακάμ και των βυζαντινών ήχων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών μουσικών σχημάτων («Μέλπις», «Περάπολις», «ΕΟ», « Mounajat», «EBED trio») που έχουν ως στόχο, την μελέτη, ερμηνεία και διάδοση της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας αλλά και τη γεφύρωση των πολιτισμών και των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Συμμετέχει για αυτό το σκοπό σε πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καταξιωμένους μουσικούς από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως οι : Sumru Agiruruyen (Τουρκία), Lamia Bedioui (Τυνησία), Ziad Razab (Συρία), Efren Lopez Sanz (Ισπανία).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΓΚΑΣ

Ημερομηνία γέννησης: 15-11-1984

email: [email protected]

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

2014- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Διδακτορική διατριβή Τίτλος: «Στοιχεία κλασικής οθωμανικής μουσικής στη Βυζαντινή μελοποιία» (Επόπτης, Αναπλ. Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης).

2014 Istanbul Technical University – Μεταπτυχιακός τίτλος- τμήμα M.I.A.M. (Center for Advanced Studies in Music) Βαθμός «Άριστα» (8, 95) Μεταπτυχιακή εργασία: «The “Kratema Nay” by Theofanis Karykis»- Τελικό ρεσιτάλ ερμηνείας. [ Αναγνώριση Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Πράξη 33-701, 16-5-2014].

2011 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας -Πτυχίο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Βαθμός «Λίαν Καλώς» (8,05) Πτυχιακή εργασία: «Ο Ζαχαρίας ο Χανεντές και η εποχή του» – Πτυχιακό ρεσιτάλ ερμηνείας.

2015 Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής- Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τάξη Πέτρου Παππαεμμανουήλ με βαθμό «Λίαν Καλώς».

2010 Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής- Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τάξη Πέτρου Παππαεμμανουήλ με βαθμό «Άριστα».

2007 Πτυχίο Αρμονίας- Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τάξη Δημήτρη Αθανασιάδη με βαθμό «Λίαν Καλώς». ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 2010-2012 Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

2003- Επαγγελματίας μουσικός με συμμετοχή σε πλήθος συναυλιών.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2014- Ωδείο Φίλιππος Νάκας Διδασκαλία του μουσικού οργάνου νέυ.

2014- Σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Διδασκαλία του μαθήματος: «Θεωρία των μουσικών τρόπων της Ανατολικής Μεσογείου».

2009-2010 1 ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας- Πρακτική Άσκηση 1 και 2 Διδασκαλία και παρακολούθηση στην Γ΄ Γυμνασίου.

2003- Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μουσικής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Διαπολιτισμικές σχέσεις των ψαλτών της Κωνσταντινούπολης κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο» 1 ο Διεθνές Διεπιστημονικό Μουσικολογικό συνέδριο Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με θέμα: «Η Ψαλτική ως αυτόνομη επιστήμη, επιστημονικοί κλάδοι- συναφή επιστημονικά αντικείμενα- διεπιστημονικές συνεργασίες, διαθεματικότητα και διάδρασι», 3 Ιουλίου 2014, Βόλος.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • 3 προσωπικά ρεσιτάλ στην ερμηνεία του μουσικού οργάνου «Νέυ» με ρεπερτόριο επιλεγμένο από τη Λόγια Κοσμική Μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης και την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στo Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Istanbul Technical University.
  • Επιμέλεια και συντονισμός του Μουσικού Συνόλου «Τερπνόν» το οποίο αποτελείται από Έλληνες και Τούρκους μουσικούς. Το μουσικό σύνολο ερμηνεύει πρωτότυπες κυρίως συνθέσεις οθωμανικού ρεπερτορίου, οι οποίες προκύπτουν από την έρευνα των χειρόγραφων μουσικών πηγών, σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Ιδρυτικό μέλος πολλών μουσικών σχημάτων («Μέλπις», «Περάπολις», «ΕΟ», «EBED») που έχουν ως στόχο, την μελέτη, ερμηνεία και διάδοση της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας αλλά και την γεφύρωση των πολιτισμών και των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου.
  • Συμμετοχή σε πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καταξιωμένους μουσικούς από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως οι: Sumru Agiruruyen (Τουρκία), Lamia Bedioui (Τυνησία), Ziad Razab (Συρία), Efren Lopez Sanz (Ισπανία).
  • Μέλος του Βυζαντινού χορού «Οι Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης».
  • Μέλος του Βυζαντινού χορού και του οργανικού συνόλου του ιστορικού «Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως».
  • Μέλος του μικτού Βυζαντινού χορού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

  • Labyrinth Music Workshops
    Θερινά σεμινάρια με θέμα την γνώση, την ερμηνεία και τον αυτοσχεδιασμό σε μουσικές του κόσμου. 2004- 2008 Master class στο Ney με τον Omer Erdoğdular.
  • Music Village Workshops
    Θερινά σεμινάρια με θέμα την γνώση, την ερμηνεία και τον αυτοσχεδιασμό σε μουσικές του κόσμου. 2009 Master class στην Αραβική μουσική με τον Ziad Rajab.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

  • Αγγλικά: Certificate of Proficiency in English- University of Michigan.
  • Γαλλικά: Diplome de Langue Francaise- Institution Saint Joseph.
  • Tουρκικά (καλά)

ΓΝΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Η/Υ

Άριστος χειρισμός Η/Υ σε περιβάλλον Windows και Linux, των πακέτων εφαρμογών γραφείου Office και Libreoffice, email και internet.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

I.E.L.T.S. – 31/08/2011- Overall band score: 7,5.

G.R.E.- 28/08/2011- Overall band score 450. Κάτοχος διπλώματος οδήγησης (Β΄ κατηγορία).

ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Γραφείο Μεγάλης Αρχιδιακονίας.

Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, πρόεδρος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Prof. Dr. Sehvar Beşiroğlu, διευθύντρια του τμήματος Μ.Ι.Α.Μ. (Center for Advanced Studies in Music) στο Istanbul Technical University.

Dr. Suleyman Erguner, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Μουσικής στο Istanbul Devlet Conservatoire.